Wednesday, November 20, 2013

Λύσεις II

Μια από τις ιδέες μου που ανέπτυξα στον οικογενειακό μας γνωστό και ομογενή στο Λονδίνο την προηγούμενη Παρασκευή ήταν και η εξής:

'Αμεση σύσταση πρωτοβουλίας από Έλληνες ομογενείς σε παγκόσμια κλίμακα για την αγορά ελληνικής γης και ακινήτων. 

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι με το που υπεγράφησαν τα μνημόνια η κτηματαγορά κατέρρευσε. Κάποιοι θα πουν ότι είχε προηγηθεί η φούσκα του 2005 που είχε ανεβάσει τις τιμές στα ύψη. 

Όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός μας για το παρελθόν, το παρόν είναι ζοφερό. Πολλοί μεσίτες κουνούν θλιμμένα το κεφάλι όταν τους λες ότι θες να πουλήσεις το σπίτι σου λέγοντας "Δεν κουνιέται φύλλο..."

Και η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει. Για να μην αναφερθώ στα όσα μας περιμένουν το 2014 με τον Ενιαίο Φόρο και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς διαβάσει άρθρα που αιτιολογούν την όλη κατάσταση ως μέρος του σχεδίου ξεπουλήματος της Ελλάδας και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. 

Προσωπικά πιστεύω ότι όλα όσα έγιναν ήταν βάσει καλά μελετημένου σχεδίου. Αλλά και να μην το πιστεύει κάποιος αυτό, και πάλι έχει να αντιμετωπίσει την δύσκολη πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται γύρω μας. Είτε νοικιάζει το σπίτι του, είτε είναι ο ίδιος ενοικιαστής, είτε ακόμη θέλει να πουλήσει βρίσκεται συχνά σε αδιέξοδο. Κι αν έχει και στεγαστικό στην πλάτη του, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. 

Συνεπώς η λύση επιβάλλεται να είναι άμεση, να προλάβουμε τα χειρότερα.


Η ιδέα μου είναι εξαιρετικά απλή: Δημιουργείται μια πρωτοβουλία από Έλληνες ομογενείς σκοπός της οποίας είναι να προβεί σε μαζική αγορά ελληνικών ακινήτων και ελληνικής γης άμεσα. Και την ίδια στιγμή η επιτροπή που θα δημιουργείτο, θα απηύθυνε κάλεσμα προς όλο και περισσότερους Έλληνες της ομογένειας να πράξουν το ίδιο. Μέρος του σχεδίου αυτού θα ήταν η προσφορά  μιας καλής τιμής στους Έλληνες που βρίσκονται αυτη τη στιγμή σε δυσκολία και αναγκάζονται να πουλήσουν τα σπίτια τους. Και όχι να παζαρέψουν όσο πιο χαμηλή τιμή. 

Είναι νομίζω προφανές ότι μια τέτοια συντονισμένη δράση θα είχε άμεσα αποτελέσματα ως προς την αναζωογόνηση της αγοράς. Οι τιμές θα άρχιζαν αν ανεβαίνουν και πάλι. Όσοι για μήνες ή και χρόνια προσπαθούσαν να πωλήσουν την ακίνητη περιουσία τους θα κατάφερναν επιτέλους να το κάνουν με σχετική ευκολία και σε πολύ καλύτερη τιμή.


Και όσο για τους ομογενείς, θα είχαν πια στην κατοχή τους ένα ή και περισσότερα ακίνητα τα οποία είναι πάντα μια καλή επένδυση και τα οποία κάποια στιγμή θα ξανααποκτούσαν την αξία που είχαν χάσει τα χρόνια της κρίσης. Και η αρχή θα γινόταν μέσω αυτής της μαζικής προσέλευσης αγοραστών.

Και την ίδια στιγμή, οι ομογενείς που θα έπαιρναν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια θα ένιωθαν την ηθική ανταμοιβή που θα τους προσέφερε μια τέτοια πράξη. 

Και φυσικά το μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα και τους Έλληνες θα ήταν ότι σε αυτή τη πολύ δύσκολη ιστορική στιγμή, θα έμενε η γη τους και τα ακίνητα τους σε ελληνικά χέρια. 






Υ. Γ: Ναι, πιστεύω κι εγώ σε μια ιδανική κοινωνία, σε ένα παγκόσμιο χωριό χωρίς σύνορα, χωρίς ληστρικές τράπεζες, με μια πιο εξευγενισμένη μορφή ιδιωτικής περιουσίας κλπ κλπ, αλλά πριν φτάσουμε εκεί θεωρώ επιτακτική ανάγκη να αντιταχθούμε στο νεοταξίτικο σχέδιο 
της παγκοσμιοποίησης που είναι πασιφανές ότι μας οδηγεί σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση-δικτατορία και σε λαούς υπόδουλους, υπνωτισμένους, χωρίς πολιτισμική ταυτότητα και κληρονομιά.